Съвременните фитнес уреди играят важна роля в развитието и тренировките на човешкото тяло. Благодарение на напредналите технологии и научни изследвания, днес се произвеждат висококачествени фитнес уреди, които действат максимално ефективно върху всяка мускулна група, като същевременно с това са максимално безопасни спрямо натоварването на стави, сухожилия и др.

Известни са 6 основни вида фитнес уреди - кростренажори, велоергометри, бягащи пътеки, лежанки и пейки, тежести и лостове, и комбинирани фитнес уреди.

Кростренажорите са уреди, наподобяващи ефекта на ски бягане и бягаща пътека. Те са много подходящи и за степ аеробика.

Снимка на кростренажор от 911.bg

Снимка на кростренажор от 911.bg

Велоергометрите са фитнес уреди, предназначени да заместят карането на велосипед, като с тях натоварването може да се регулира в много степени. Тези уреди са доста полезни за всички хора, особено за тези, които искат да изгорят излишните мазнини и да стегнат своето тяло.

Снимка на велоергометър от fit-td.com

Снимка на велоергометър от fit-td.com

Бягащите пътеки са фитнес уреди, които са създадени с цел да се постигне същия ефект на натоварване на мускулите, както при бягането навън. Тези уреди са доста удобни, тъй като могат да се ползват винаги, за разлика от обикновеното бягане, което е съобразено с климатичните условия.

Снимка на бягаща пътека от 911.bg

Снимка на бягаща пътека от 911.bg

Лежанките са уреди, подходящи за интензивни натоварвания. Те са доста предпочитани от мъжката аудитория, тъй като с тях се тренират удобно и ефективно гръдни, гръбни и др. мускулни групи.

Снимка на лежанка от 911.bg

Снимка на лежанка от 911.bg

Едни от най-често използваните фитнес уреди са тежестите и лостовете. С тях може да се постигне голям ефект, стига упражненията да се изпълняват прецизно и точно.

Снимка на дъмбели от 4fitnessbg.com

Снимка на дъмбели от 4fitnessbg.com

Комбинираните уреди представляват съвкупност от няколко вида фитнес уреди в един. В повечето случаи с този уред може да се натоварват почти всички мускулни групи.

Снимка на комбиниран уред от 911.bg

Снимка на комбиниран уред от 911.bg